ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ-ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το Εργαστήριο Οινολογίας ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2015 και εκπληρώνει την βασική τριπλή υποχρέωση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων που είναι η έρευνα, η εκπαίδευση, και το κοινωνικό έργο.

Φιλοδοξία του νέου εργαστηρίου είναι η παροχή αφενός όσο το δυνατόν καλύτερης εκπαίδευσης στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αφετέρου η πραγματοποίηση έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης στο αντικείμενο του σταφυλιού, των οίνων και των αποσταγμάτων.

Η συμβολή του εργαστηρίου Οινολογίας στην στελέχωση της οινοβιομηχανίας με κατάλληλα στελέχη αλλά και η βοήθεια στην επίλυση των οινικών προβλημάτων αποτελεί τον μεγάλο στόχο του Εργαστηρίου αυτού. Συνεργάζεται επίσης με εταιρείες οινολογικών προϊόντων που επιθυμούν να πειραματιστούν με ελληνικές ποικιλίες.

Οι τομείς έρευνας στους οποίους δραστηριοποιείται το Εργαστήριο Οινολογίας είναι κυρίως η αξιολόγηση του οινικού δυναμικού γηγενών ποικιλιών, η επίδραση των αμπελουργικών τεχνικών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών και των οίνων, η βελτίωση της ποιότητας των οίνων, η τεχνικές ωρίμανσης των οίνων, τα υλικά συσκευασίας και επίδρασή τους στην τελική ποιότητα των οίνων, η οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων.

Περιλαμβάνει ερευνητικό εργαστήριο, αίθουσα οργανοληπτικού ελέγχου και πειραματικό οινοποιείο. Στο χώρο του οινοποιείου παράγεται ο οίνος του Γεωπονικού, το μοναδικό συσκευασμένο μεταποιημένο προϊόν του Πανεπιστημίου. 

Το εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση οινικής στρατηγικής της χώρας αλλά και των επιμέρους περιφερειών και εκπροσωπεί το Γ.Π.Α. στο διεθνές δίκτυο οινικής έρευνας ΟINOVITI INTERNATIONAL, ενός δικτύου που προάγει την έρευνα στην αμπελουργία – οινολογία σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ Oenovation

“Αξιοποίηση νέας φυσικής Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας προς παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας”

Το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Oenovation ως επικεφαλής των Ερευνητικών Ενοτήτων 4 και 5.

Η Ερευνητική Ενότητα 4 χωρίζεται σε δύο δράσεις. Στην διεξαγωγή μικροοινοποιήσεων με χρήση επιλεγμένων ζυμών λευκού και ερυθρού οίνου τις οποίες θα ακολουθήσει οργανοληπτικός έλεγχος και γευσιγνωσία.

Παραδοτέα:

  • 4.1.1: Χημική σύσταση των οίνων σε φαινολικές και πτητικές ενώσεις που διαμορφώνουν τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους,
  • 4.1.2: Επιλογή των ζυμών που θα δώσουν βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • 4.2: Βαθμολόγηση των οίνων που έχουν παραχθεί με χρήση των «νέων» στελεχών ζυμών.

Η Ερευνητική Ενότητα 5 χωρίζεται και αυτή σε δύο δράσεις. Η μία αφορά οινοποίηση μεγάλης κλίμακας και η δεύτερη αφορά έρευνα τάσεων αγοράς.

Παραδοτέα:

  • 5.1.1: Προϊόντα οινοποίησης σε μεγάλη κλίμακα,
  • 5.1.2: Φάκελοι εκθέσεων,
  • 5.1.3: Αποτελέσματα προώθησης στην αγορά.
  • 5.2.1: Αποτελέσματα και ανάλυση των ερωτηματολογίων,
  • 5.2.2: Κοστολόγηση της συλλογής, αξιολόγησης και χρήσης ιθαγενών ζυμών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ιερά Οδός 75, Βοτανικός, 11855, Αθήνα

Τηλ: (210) 529 4719

E-mail: oenology@aua.gr

URL: https://www.oenology.aua.gr/