Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων – SantoWines

Συλλογικότητα, Ποιότητα, Αυθεντικότητα, Αειφόρος Ανάπτυξη


Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo, ιδρύθηκε το 1947. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας με 1200 -μέλη. Δέσμευση της Santo είναι η διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, η προστασία των παραδοσιακών καλλιεργειών, η παραγωγή οίνων και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη (ΠΟΠ )υψηλής ποιότητας και η αειφόρος γεωργική ανάπτυξη του νησιού. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες από τους αγρότες- μέλη της, αποτελούν εγγύηση για την αυθεντικότητα των προϊόντων Santo.


Δίκαιο Εμπόριο: Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων ιδρύθηκε με κύριο σκοπό να προστατεύει τα συμφέροντα των αγροτών του νησιού. Αυτός παραμένει ο σκοπός της μέχρι και σήμερα. Η επιχειρηματική της δράση, εκπροσωπώντας όλους τους αγρότες του νησιού, είναι βασισμένη στη διαφάνεια και το σεβασμό, συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και μεριμνά για την αειφόρο γεωργική ανάπτυξη στη Σαντορίνη, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των παραγωγών και των εργατών.


Έρευνα και Ανάπτυξη: Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης επενδύει στη συνεχή βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης, ενώ διατηρεί φυτώριο γηγενών ποικιλιών, η μελέτη και πειραματική καλλιέργεια των οποίων διασφαλίζει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του Θηραϊκού αμπελώνα.


Αμπελώνας Βιολογικής Καλλιέργειας: το Τμήμα του Πρωτογενούς Τομές, διατηρεί αμπελώνα Πρότυπης Βιολογικής καλλιέργειας από όπου παράγονται οι μονοποικιλιακοί Βιολογικοί οίνοι SantoWines.


Η ανάδειξη όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού με βάση τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή με έμφαση στην ιδιαιτερότητα, στη μοναδικότητα και στην αξιοπιστία είναι η βασική αποστολή της Ένωσης. Οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ, η Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως σταφύλι, τοματάκι είναι τα προϊόντα που διαθέτει η Santo, εξαιρετικά προϊόντα ΠΡΕΣΒΕΥΕΤΕΣ της Σαντορίνης με διακριτή θέση στην παγκόσμια αγορά.


Η Ένωση κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον αξιοποιώντας την συνέργια μεταξύ της τοπικής αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού θα συνεχίσει να αναδεικνύει το νησί ως ένα μοναδικό στον κόσμο Γαστρονομικό προορισμό και να προβάλει το μήνυμα ότι η Σαντορίνη δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμα στην καλντέρα και οι μαύρες παραλίες, αλλά είναι τα αγροτικά προϊόντα της και οι άνθρωποί της που χρόνια τώρα τα φροντίζουν και τα καλλιεργούν.

Οι Eγκαταστάσεις μας

Οι εγκαταστάσεις της Santo, περιλαμβάνουν το οινοποιείο SANTOWINES που είναι από τα πιο σύγχρονα όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, το μοναδικό πλέον στο νησί εργοστάσιο επεξεργασίας για το Τοματάκι Σαντορίνης «SANTO», και το Κέντρο Οινοτουρισμού SantoWines, τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου, το οποίο με την εκπληκτική θέα στην Καλντέρα και τις άρτιες υποδομές φιλοξενίας, έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους πιο σημαντικούς προορισμούς οινοτουρισμού της χώρας με 400.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Κατά την διαδικασία παραγωγής εφαρμόζονται τα Συστήματα Διαχείρισης Υγιεινής, Ασφάλειας και Ποιότητας HACCP και ISO 9001-2000 λειτουργεί στο νησί.

Οινοποιείο 

Σήμερα, είμαστε περήφανοι γιατί σε ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία της Ελλάδας η τεχνολογική τελειότητα εναρμονίζεται θαυμάσια με την μοναδικότητα φυσικού τοπίου του νησιού μας. Το νέο οινοποιείο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το 1992 στο χωριό Πύργος, σε υπέροχη τοποθεσία πάνω στην καλντέρα. Η καινοτομία στην αρχιτεκτονική του συνίσταται στο ότι είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, όπως ακριβώς έχουν διαμορφωθεί τα διαφορετικά επίπεδα, οι ονομαστές «πεζούλες», του αμπελώνα που το περιβάλουν.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής αξιοποιείται η υψομετρική διαφορά των επιπέδων όπου το φυσικό φαινόμενο της βαρύτητας από τις σταφυλλοδόχους ως την εμφιάλωση, αντικαθιστά τη χρήση αντλιών για την μεταφορά του μούστου και του κρασιού που θα καταπονούσε το προϊόν και έτσι τελικά αναβαθμίζεται η ποιότητα των οίνων SantoWines. 
Το οινοποιείο μας είναι χωρητικότητας 4.000 τόνων και διαρκώς εκσυγχρονίζεται επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό ώστε να διαθέτει πάντα τεχνολογία αιχμής.
Στις κάβες του οινοποιείου, διατηρούμε τη μεγαλύτερη συλλογή οίνων, λευκών, ερυθρών και Vinsanto οι οποίοι παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟ ΈΡΓΟ Oenonation

“Αξιοποίηση νέας φυσικής Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας προς παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας”

Η Ένωση Θηραϊκών Συνεταιριστικών Προϊόντων συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Oenovation στις Ερευνητικές Ενότητες 1, 4 και 5.

Η Ερευνητική Ενότητα 1 χωρίζεται σε δύο κύριες δράσεις. Στην Απομόνωση νέων στελεχών ζυμών, στον μοριακό χαρακτηρισμό τους καθώς και στην απόδοση οινολογικών χαρακτηριστικών στα «νέα» στελέχη των ζυμών

  • Δράση 1.1: Απομόνωση νέων στελεχών ζυμών

Παραδοτέα:

  • 1.1:Κατάλογος συλλογής ζυμών με στοιχεία, μεταξύ των άλλων, γεωγραφικών συντεταγμένων, ποικιλία αμπέλου, το τμήμα του πρέμνου που έγινε συλλογή και ημερομηνία συλλογής.

Η Ερευνητική Ενότητα 4 χωρίζεται σε δύο δράσεις. Στην διεξαγωγή μικροοινοποιήσεων με χρήση επιλεγμένων ζυμών λευκού και ερυθρού οίνου τις οποίες θα ακολουθήσει οργανοληπτικός έλεγχος και γευσιγνωσία.

Παραδοτέα:

  • 4.1 Χημική σύσταση των οίνων σε φαινολικές και πτητικές ενώσεις που διαμορφώνουν τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους,
  • 4.1.2: Επιλογή των ζυμών που θα δώσουν βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • 4.2: Βαθμολόγηση των οίνων που έχουν παραχθεί με χρήση των «νέων» στελεχών ζυμών.

Η Ερευνητική Ενότητα 5 χωρίζεται και αυτή σε δύο δράσεις. Η μία αφορά οινοποίηση μεγάλης κλίμακας και η δεύτερη αφορά έρευνα τάσεων αγοράς.

Παραδοτέα:

  • 5.1.1: Προϊόντα οινοποίησης σε μεγάλη κλίμακα,
  • 5.1.2: Φάκελοι εκθέσεων,
  • 5.1.3: Αποτελέσματα προώθησης στην αγορά.