Ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος Oenovation και Γευσιγνωσία Οίνων – Σαντορίνη 4/11/2021

Ομιλίες

10.00 π.μ.            Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκου Καφούρου

10.10-10.20         Σταματίνα Καλλίθρακα, Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών, ΓΠΑ: Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος ‘Αξιοποίηση Νέας Φυσικής Ελληνικής Χλωρίδας προς παραγωγή Οίνων Υψηλής Ποιότητας’  (oenovation)

10.20-10.35         Ασπασία Νησιώτου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Απομόνωση και χαρακτηρισμός ζυμοχλωρίδας των αμπελώνων της Σαντορίνης (μέσω skype)

10.35-10.50         Σταματίνα Καλλίθρακα (εκ μέρους του κ. Παπανικολάου, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας τροφίμων, ΓΠΑ: Κινητικές αλκοολικών ζυμώσεων από προσφάτως απομονωμένο στέλεχος S. cerevisiae σε γλεύκη από ποικιλία Ασύρτικο.

10.50-11.05         Στεφανία Χριστοφή, υποψήφια διδάκτωρ οινολογίας, ΓΠΑ: Μικροοινοποιήσεις με επιλεγμένα στελέχη S. cerevisiae:  Ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων.

11.05-11.20         Δημήτρης Τσιτσιγιάννης, Εργαστήριο φυτοπαθολογίας, ΓΠΑ: Φυτοπροστατευτική δράση επιφυτικών ζυμών έναντι σήψεων ραγών της αμπέλου.

11.30-12.15         Διάλειμμα για καφέ/σνακ

12.15-12.45         Ξενάγηση στο οινοποιείο

Γευσιγνωσία (με τη χρήση του νέου εντύπου του ΟΙV)

12.45-12.55         Prof. Valeriu Cotea, University of life sciences, Ιάσιο Ρουμανίας, Scientific secretary of the oenology commission of the International Organization of Vine and Wine (OIV): presentation of the new OIV form for sensory evaluation of wines

13.00-13.30        Νίκος Βαρβαρήγος: Γευσιγνωσία οίνων της Santo που παρήχθησαν με χρήση   επιλεγμένων ζυμών (βιομηχανικές ζυμώσεις)

13.30-13.50         Στεφανία Χριστοφή, Καλλίθρακα Σταματίνα: Γευσιγνωσία οίνων που παράχθηκαν με μικροοινοποίηση και χρήση επιλεγμένων ζυμών

13.50-14.20 Στυλιανή Παπαδημητρίου: Γευσιγνωσία οίνων που παρήχθησαν με μικροοινοποίηση με χρήση επιλεγμένων ζυμών